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SPACE USED FOR ALLOWABLE AREA INCREASE 
 
ISSUE: 

The allowable floor area of buildings may be increased by means of frontage per Section 
506.2.  Public ways, yards, courts, and open spaces adjacent to the building must be 
essentially unobstructed from ground to the sky.  This required openness is intended to 
facilitate Fire Department and rescue equipment access and also to impede fire from 
spreading from one building to another. 
 
A public way is generally land owned or controlled by a government entity or public utility 
and used in such a manner that construction of buildings is not permitted or is severely 
restricted, such as streets, alleys, highways, and freeway rights-of-way.  Other parcels of 
land that may be included within this category are: 
 

! Open channel flood control right-of-way [35 feet minimum width] 
! High tension power line right-of-way (may contain horticultural buildings) 
! Mainline railroad right-of-way 
! Parks or recreation land 

 
Private easements, railroads spur lines, joint ownership yards and private roads are not 
acceptable unless evidence is submitted  (recorded grant of easement) to show the written 
yard agreement is subscribed to by all parties to the easement. 
 
Yards, courts, and other open spaces are generally on private land that is under the control 
of the building owner (same lot).  This space is also likely to be unoccupied except for 
allowed vehicle parking and landscaping. 
 
Other minor obstructions can frequently occur in yards and the following are some 
examples of improvements that will not be considered obstructions as far as the Building & 
Safety and the Fire Department are concerned: 
 

! Light standards 
! Security walls/fences 
! Power/utility poles 
! Electrical transformers 
! Trash enclosures 
! Guard or utility shacks having 120 square feet or less of enclosed area. 
! Non-combustible construction materials (gravel, bricks, cement, etc.) 

 



POLICY: 
Outside storage of other raw materials or finished goods, drums, pallets, tanks, hoppers 
or cyclones, etc. may be allowed in required side yards (outside of required fire lanes) 
with written approval (plans stamped "Approved") of the Fire Department.  Note that sea 
containers used for storage are not permitted to be placed in required open spaces. 
 
The attached yard agreement form is to be used where the yards are entirely on the 
building's lot or ownership parcel.  (Note that the previous form referencing “Required 
Yards Contained Within More Than One Lot@ is no longer applicable. 
 
The satisfactory fulfillment of the yard agreement criteria does not pre-empt the requirement 
for Fire Department approval for the yard, court, or other open space, which as always, is a 
prerequisite and must be obtained. 
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YARD AGREEMENT 
(Required yards contained within a single lot) 

 
 
The increase in building area permitted by Section 506 shall not be allowed unless the owner of any privately owned yard 
used as the basis of such increase has filed the following agreement: 
 
I / We the undersigned, as owner(s) of the property located at Street Address: _________________________________   
City/Vicinity: _____________________________, CA, Zip Code:  ________________   APN:   _____________________ 
 

Legal Description: __________________________________________________________________________________ 

_________________________________________________________________________________________________ 

acknowledge that the area of ___________ square feet for the proposed construction shown on Building application No. 

__________________ is approved by reason of yard spaces at least 20 feet in width adjoining ________ % of the 

building perimeter (25% minimum to qualify for frontage increase) as shown on the dimensioned plot plan (below / on 

reverse / attached).  I / We agree to maintain this space and refrain from further construction therein as long as such yard 

is required for this purpose by Section 506 of the Building Code. 

_________________________________________________________________________________________________ 

     (Print Individual or Company Name)    (Signature)    (Date) 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Plot Plan 

 
(Division Use Only) 
 
 Construction Type: _______ 
 
 Occupancy group(s): _____ 
 
 No. of Stories: ___________ 
 
 Fire Sprinklers:  Yes  /  No 
 
  
 Fire Wall(s):       Yes  /  No 
 
 
 
Reviewed by: ________________________ Signature: _________________________ Date: ____________ 
   (Print Name)                         (Rev. 4-28-2008) 

Area Computations 
 
1.   Basic Allowable Area per table 503 (At) ………………………...……    _________ sq. ft. 
2.   Area Increase Due to Frontage (If = [F/P-0.25] W / 30) …………….    _________ sq. ft. 
3.   Area Increase Due to Fire Sprinkler (Is) ……….……………………..    _________ sq. ft. 
4.   Allowable Area due to Multi-Story Increase ...…………………..……   _________ sq. ft. 
5.   Allowable Area per Story (Aa) ……………………………………….…   _________ sq. ft. 
6.   Total Allowable Area of Building ……………………….………………  _________ sq. ft. 
*  See 2008 LACBC Sections 506.1, 506.2, 506.3, 506.4, 507, & 508 for specific provisions. 
** No area increase is permitted if the Fire Sprinklers are for a Group H-1, H-2, H-3, or L    
    occupancies, or for fire-resistance rating substitution per Table 601, note e. 
***Floor area of any building shall not exceed that specified in Section 506.4. 
****For unlimited area buildings, see Section 507. 


